Selecteer een pagina

De lucht die we buiten inademen is meestal schoner dat de lucht in ons eigen huis. Best een gekke gedachte. En omdat we in de herfst en winter weer vaker binnenshuis zullen zijn, is het dus belangrijk om de lucht in huis zo schoon mogelijk te houden. Een vervuilde binnenlucht kan namelijk hoofdpijn en luchtwegproblemen veroorzaken.Frisse lucht

Veel mensen krijgen letterlijk de kriebels van het huisklimaat. Rode ogen, droge lippen, een schrale huid en hoofdpijn zijn veel voorkomende klachten in het najaar en winter. De belangrijkste reden dat we gaan krabben, piepen en tranen is niet de verwarming, maar allergie voor huisstofmijt.

Huisstofmijt

De huisstofmijt woont het hele jaar in huis. In de zomer groeit het aantal sterk, maar we hebben er dan weinig last van omdat we veel buiten zijn en de ramen openstaan. Maar vanaf de herfst gaan de ramen dicht en de verwarming aan. Stof achter de verwarming zweeft dan door het huis en wordt ingeademd. Vocht in huis maakt het binnenklimaat nog ongezonder.

Mechanische ventilatie

Goed ventileren is het beste middel tegen mijt en vocht. Luchten door de ramen even open te zetten is niet voldoende: een half uur nadat de ramen weer dicht zijn, is de gezonde lucht weer verdwenen. Met mechanische ventilatie ben je 24 uur per dag verzekerd van frisse lucht. Mechanische ventilatie zuigt lucht uit je keuken, badkamer en toilet met behulp van een speciale ventilator en afzuigventielen die zich op het plafond bevinden. Je kunt met een schakelaar zelf regelen hoeveel lucht er wordt afgezogen. Via ventilatieroosters of klepramen die in verbinding staan met buitenlucht wordt er (verse) lucht aangezogen.

Ventileren is geen energieverspilling

In een goed geventileerde woning is de lucht relatief droog. Het verwarmen van droge lucht kost minder energie dan van vochtige lucht. Ventileren is dus geen energieverspilling, het levert juist geld op! Het is wel verstandig om de mechanische ventilatie goed te laten onderhouden en regelmatig grondig te laten reinigen. Vervuilde luchtkanalen en achterstallig onderhoud zorgen voor minder rendement – en dus voor minder frisse lucht in huis.

Onderhoud ventilatie

Wil je zeker zijn van goed onderhoud, zonder ergens omkijken naar te hebben? Dan kun je met ons van ventilerenmoet.nl contact opnemen via telefoon 0174-298098 of vraag vrijblijvend een offerte aan.